Jun 072021
 

Predsednica Evropske akademije nauka Snježana Rajačić i koordinator za saradnju sa inostranstvom akademik Mladen Karić su na poziv Mahmuta Gedika ,predsednika uprave ISGEMa I dr Merhrdada Fojlaleya predstavnika Medwawea posetili jedan od najvećih razvojno inovacionih centara Turske .
Mahmut Gedik je predstavio rad i strategiju razvoja Centra. U okviru Razvojno inovativnog centra ISGEM posluje Medwave, jedna od vodećih tehnoloških kompanija u Turskoj. Dr Mehrdad Fojlaley, nam je prezentovao uređaj koji uništava bakterije, viruse i štetne gasove koristeći nano tehnologiju i plazmu. Takođe, predstavio nam je I mašinu za uništavanje medicinskog otpada imašinu za sušenje voća I povrća. Obe mašine koriste inovativne metode rada i zaštićene su patentima. Dr Mehrdad Fojlaley je za svoj izuzetan inovativan rad i velika dostignuća u primeni i plasmanu inovacija nagrađen Certifikatom i zlatnom medaljom Nikola Tesla koje su mu uručili predsednica EAN Snježana Rajačić i Mladen Karić. Rajačić je izjavila da pomno prate najnoviji rad ISGEMA i razvoj inovativnih poslovnih ideja, te da im čestitaju na uspehu. Rajačić je , takođe izjavila, da je izuzetno zadovoljna angažmanom i učešćem mladih naučnika u poslovnim aktivnostima. Akademik Karić je izjavio da je sa zadovoljstvom primio informaciju da se dr Mehrdad Fojlaley nagradi Sertifikatom o izvrsnosti ,te medaljom sa likom Nikole Tesle za svoj inovativni rad. Takođe, dr Gedik je nagradjen Poveljom za izuzetan doprinos razvoju inovacija i njihovoj implementaciji u privredu.
Dogovorena je još snažnija saradnja na polju inovacija I njihovom plasmanu.
Posetu delegacije pratilo je više novinskih i TV ekipa.
Sastanku su prisustvovali i predsednik Inventarium Science iz Portugala, akademik dr Fernando Maldonado Lopes, predstavnik IFIA iz Nemačke Serhio Souza, te predsednik WOFP Karlos Peralta.