Feb 152020
 

U prelepom ambijentu Vile Jelena održana je svečana Godišnja skupština Evropske akademije nauka. Na Skupštinu su se odazvali brojni članovi Akademije, akademici iz zemlje, regiona i sveta, kao i članovi Kluba inovativnih umova i Kluba mladih talenata. Skupštini je prisustvovao i predsednik Svetske organizacije za mir Mr Carlos Peralta, velik broj uzvanika i saradnika, predstavnika verskih zajednica, te predstavnika medija. Skupu su se obratili akademik prof. dr Mladen Bodiroža, akademik Mladen Karić, te predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić. Oni su u svojim obraćanjima izneli ostvarene zadatke i ciljeve u 2019.g., kao i ostvarene rezultate, koje je Skupština usvojila, te planove za sledeću 2020.g.
Nakon radnog dela usledio je svečani, ceremonijalni deo, na kojem su promovisani novi članovi Akademije.
Predsednik UO je najavio početak inauguracije novoprimljenih akademika. Istakao je da je Komisija imala težak zadatak da među kandidovanima odabere stvarno najbolje, te da su najbolji među najboljima sada sa nama. Svaki novoprimljeni akademik najavljen je uz fanfare i najznačajnije delove njegove profesionalne biografije.
U Odeljenja nauka EAN promovisan je prof. dr Branimir Mikić. Njegovo veliko naučno i stručno iskustvo kandidovalo ga je za akademika. Povelju o tituli akademika i svečanu lentu uručili su mu njegov mentor, akademik prof.dr Nedeljko Stanković, predsednik UO akademik prof. dr Mladen Bodiroža i predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić. Nakon toga akademik prof.dr Branislav Mikič se obratio prisutnima i održao inauguracioni govor.
U Odeljenje duhovnosti, humanizma, mira i tolerancije promovisan je Sead ef. Nasufović. Njegovo bogato, uspešno iskustvo, rad i nepresušna energija koju ulaže u unapređenje međureligijskih odnosa, tolerancije, duhovnosti i humanizma, te ugled koji uživa u zemlji, regionu i svetu kandidovali su ga za redovnog člana. Povelju o tituli akademika i svečanu lentu uručili su mu njegov mentor, akademik Miroslav Minja Nikolić, predsednik Upravnog odbora prof. dr Mladen Bodiroža i predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić. Nakon toga je, pred punom salom uzvanika, akademik Sead ef. Nasufović održao inauguracioni govor.