Feb 152020
 

U okviru ceremonijalnog dela svečane Godišnje skupštine Evropske akademije nauka dodeljene su nagrade „Petar baron Rajačić“ za 2019.g. Nagrade se dodeljuju već treću godinu, a nose ime osnivača Evropske akademije nauka Petra barona Rajačića, velikog naučnika, inovatora i vizionara.
Nagrade je uručila predsednica Evropske akademije nauka Snježana baronesa Rajačić.
Laureat Nagrade za životno delo „ Petar baron Rajačić“ je akademik prof.dr Mile Petrović za izniman doprinos nauci na polju elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, naročito u oblasti televizijske tehnike uključujući ogromna dostignuća i rezultate u naučno-istraživačkoj i inovativnoj delatnosti.
Laureati Godišnje nagrade „Petar baron Rajačić“ su
Mirko Mitić –za izuzetan doprinos na polju inovativnog stvaralaštva, te promociju i plasman inovativnih i naučnih dostignuća na međunarodnom nivou.
Akademik Miroslav Minja Nikolić – za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju socijalnih inovacija, te njihovoj implementaciji u nacionalnu privredu s ciljem razvoja društva i stvaranja novih društvenih odnosa i saradnje.
Dragiša Simić – za izuzetan doprinos očuvanju i negovanju kulture, kulturnog nasleđa, narodne tradicije, običaja i tradicionalnih vrednosti.
Nakon dodele nagrada u ime svih nagrađenih skupu se obratio laureat nagrade za Životno delo akademik prof.dr Mile Petrović .
Na svečanosti su dodeljene i Zahvalnice najistaknutijim pojedincima za dugogodišnju aktivnu saradnju i doprinos razvoju naučne i inovativne misli.
U okviru kulturno umetničkog programa Dragiša Simić, član Kluba inovativnih umova EAN i dobitnik nagrade, obratio se skupu prigodnom, tradicionalnom, narodnom zdravicom.