PROMOCIJA NOVIH AKADEMIKA

 
 
BeogradBeograd Pocetna23. 09. 2016. 16:00:46

U svečanoj Sali opštine Savski venac otvorena je izložba pod nazivom „Nauka, inovacije , razvoj“ Evropske akademije nauka. Time je ujedno počelo obeležavanje manifestacije „Dani evropske baštine“

izlozba

Do 2. oktobra građani će na nekoliko lokacija u opštini Savski venac moći da pogledaju razne zanimljive sadržaje, od izložbi i predavanja do organizovanih tura sa vodičem .

Izložba „ Nauka , inovacije razvoj“ prikaz je kontinuiteta srpskog naučnog i pronalazačkog stvaralaštva.  Evropska akademija nauka od  brojnih naučnoistraživačkih projekata i patenata na izložbi u opštini Savski venac izložila je 30 onih koji su već na putu da se na tržištu realizuju. Predstavljeni su najbolji patenti i inovaciona rešrenja iz različitih oblasti, od mehanike do medicine i zaštite životne sredine

Na otvaranju izložbe predsednici opštine Savski venac Ireni Vujović dodeljena je povelja počasnog člana Evropske akademije nauka. Predsednica je pozvala građane Savskog venca ali i sve Beograđane da pogledaju bogate sadržaje koja je najstarija beogradska opština pripremila za obeležavanje „ Dana evropske baštine“

Izložba „Nauka , inovacije razvoj“, Evropsle akademije nauka, može se videti do 28. septembra.


PRIJEM NOVIH AKADEMIKA

Upravni odbor Evropske akademije nauka, na temelju predloga Komisije za prijem novih članova Akademije, odlučio je da se u redovno ili dopisno članstvo  prime sledeći kandidati, koji su ispunili uslove i potpisali pristupnice:

1. Prof.dr Tomislav  Jovanović, Med. fakultet, bivši ministar obrazovanja,

2. Prof.dr Radovan Pejanović, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet,

3. Prof. Branislav  Vlahović, Univerzitet Novi Sad, Poljoprivredni fakultet,

4. Prof.dr Boško Vojnović, Visoka poljoprivredna škola, Šabac,

5. Prof. dr Teodor Simeunović, Visoka poljoprivredna škola, Šabac,

6. Prof.dr Katerina Koumlidou, Aristotle University, Greece,

7. Prof.dr Muhamed Omerović, Univerzitet Tuzla. 

8. Akademik prof.dr Mirko Predojević, naučnik, pronalazač i tvorac medijuma za pokretljivost spermatozoida

MLADEN NEDZADEL251PROMOCIJA AKADEMIKA

U svečanoj sali hotela Pahuljica na Vlašiću, iznad Travnika Evropska akademija nauka promovisaće dana 27.5.2016. dvojicu svojih novih članova.

MLADEN II239

1. Akademika, u Odeljenju nauka,  prof.dr.sci. MLADENA M. BODIROŽU, poznatog nacionalnog, regionalnog i međunarodnog naučnika,koji je    svoja naučna i stručna znanja,  pored rada na fakultetima, plasirao i sticao na brojnim univerzitetima, Evrope, Azije, SAD i Australije.                            Kao naučnik i teoretičar Međunarodne ekonomske misli objavio je brojne naučne radove u domaćim i inostranim časopisima,  te više    od 10 knjiga i obogatio znanjima veliki broj  studenata i doktoranata. Za svoj plodonosni rad odlikovan je bronjnim odlikovanjima, nagradama i drugim priznanjima. Naučnik je evropske provencijencije i  slavenske toplote, koji uvek zna spojiti duh materijalnog i duhovnog pogleda na svet.                                                                                

Svojim umom, znanjem i stvaralaštvom doprineo je i doprinosi neprolaznoj i univerzalnoj vrednosti u nauci i društvu,      što ga       kandiduje da ga upišemo u knjigu besmrtnika tj. nosioca titule akademika.2. Akademika, u Odeljenje umetnosti, NEDŽADA SALKOVIĆA, estradnog umetnika,  lidera sevdalinke na jugoslavenskom i bosansko-hercegovačkom području. Pesma je bila i ostala verni saputnik ovog profinjenog i uglađenog gospodina, koji je “gostovao u svakoj kući” na malim ekranima. Sam kaže da je od najranije mladosti pesma njegov život ili “moj najbolji ahbab”. Nije on samo inpretator sevdalinke nego i njen najbolji tumač izvornosti i muzičke filozofije. Mnogi su pitali:”Kako pevač-akademik”?  Odgovor je svaka grana umetnosti ima svoje besmrtnike. Zar samo ono što vidimo svojim očima je umetnost, a ne i ono što čujemo svojim ušima. Svako čulo je ravnopravno, a čuti Nedžada Salkovića znači potvrditi njegove mnogostruke, darovitosti i znalačke sposobnosti.  

Njegova elegancija i gospodski izgled plenili su mnoga ženska srca a glas je krepio dušu i mladog i starog čeljadeta. Zbog svega toga narod ga je prozvao “princem sevdalinke ali i pozornice”. Podario je vernim slušaocima više od 60 albuma snimljenih na svim nosačima zvuka.

Dobitnik je više od 30 festivalskih nagrada i ponio niz  srebrnih, platinastih i dijamantnih ploča. Dobio je i brojne nagrade Estradna nagrada Jugoslavije 1986. i Estradna nagrada BiH i još raznih nagrada i priznanja.Svoje grudi  okitio je  i Ordenom bratstva i jedinstva. Njegovo delo ga je kandidovalo za akademika Evropske akademije nauka.U prelepom ambijentu hotela Pahuljica, pred više od stotinu univerzitetskih profesora, ministara i drugih nosilaca funkcija, te brojnih novinara i TV snimatelja promovisani su dana 27.5.2016. akademici prof.dr Mladen Bodiroža i Nedžad Salković. Akademici su se obratili skupu sa svojom pristupnom besedom. Događaj je praćen sa velikom pažnjom i popraćen aplauzom podrške prisutnoih sudionika Konferencije. Povelje su im uručili Predsednik i Potpredsednik akademije za regionalnu saradnju.


 Prenosimo s portala Internacionalnog univerziteta Travnik

Prije zvaničnog početka rada Međunarodnog savjetovanja i uvodnih referata, upriličena je i zvanična inauguracija uvaženog Prof.dr. sc. Mladena Bodirože i uglednog bosanskohercegovačkog umjetnika Nedžada Salkovića u akademike Evropske akademije nauka.Savjetovanju su, pored učesnika, učestvovali i ugledni gosti iz državnih ministarstava i institucija: Sedžad Milanović, Ministar privrede SBK, i ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Pomoćnik ministra obrazovanja, Zoran Matošević, ali i ugledni gosti iz inostranstva – predsjednik Evropske akademije nauka, Akademik Petar Baron Rajačić.

 Savjetovanje maj 2016 IUT 4

20160527_112618

20160527_112814

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Академик проф. др сци. Младен Бодирожа гостовао на Светосавском сабору у Илајну у Аустралији

30. јануара 2015. – 12:53

akademik-bodiroza-full

У недељу 25. јануара 2015. у Манастиру Ст. Сава место Илајн одржан је традиционални велики народни збор поводом Савиндана, коме је присуствовало више хиљада Срба из Мелбурна, Викторије и целе Аустралије. Након Свете архијерејске литургије коју је служио W.П. Владика Иринеј са монаштвом, Академик проф. др сци. Младен Бодирожа је у име председника  Академије,  Академика Петра барона Рајачића уручио примерак МОНОГРАФИЈЕ СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ЈОСИФА БАРОНА РАЈАЧИЋА.