Oct 032018
 

U svečanoj sali opštine Savski venac dana 28.12.2017. g. održana je Svečana godišnja Skupština Evropske akademije naukla, u prisustvu velikog broja akademika iz zemlje i inostranstva, privrednika. naučnika, pronalazača i inovatora, Instituta, Univerziteta, sportista i umetnika. Rad skupštine pratio je velik broj medija. Skupu je prisustvovao i vikar Patrijarha SPC Episkop Antonije. Predsednica Akademije Snježana baronesa Rajačić je istakla višegodišnju uspešnu saradnju sa opštinom Savski venac. U ime opštine skupu se obratila Danijela Mirjanić – član veća.
Na Skupštini su istaknuti ogromni rezultati koje je Akademija postigla u ovoj godini na polju nauke, inovacija i umetnosti.
U okviru svečanog dela Skupštine promovisani su novi članovi akademije i to u Odeljenje nauka: akademik prof dr. Vukoje Novak i akademik prof.dr Nenad Đurić, te u Odeljenje inovacija: akademik Miroslav Minja Nikolić, akademik Mladen Karić i akademik Ljubiša Krunić.
Uručene su i zlatne medalje i diplome, koje su osvojili članovi Evropske akademije nauka na Svetskoj izložbi pronalazaka u Kini. Zlato su osvojili akademik Milorad Matić – za inovativno rešenje novih mogućnosti lakih aviona. Ovo je još jedna od inovacija našeg akademika koja će se ubrzo naći u primeni. Na osnovu ovog i još nekoliko inovacionih projekata akademik Matić je otvorio nekoliko desetina novih ranih mesta, otvorio svoju firmu, te na taj način doprinosi razvoju srpske privrede.
Zlatnu medalju je osvojio i akademik Ljubiša Krunić – otkrio je sasvim nov način računanja, koji je mnogo jednostavniji od sadašnjeg i nadmašuje današnje mogućnosti računara. U Kini je njegov matematički metod izazvao ogroman interes struke i medija.
Zlatnu medalju osvojio je i Stanko Mandić – član Kluba inovativnih umova Evropske akademije nauka sa svojom Ratarskom mašinom koja u jednom potezu završava sve ratarske operacije / kopa,drlja, seje, đubri, zagrće/. Na taj način štedi vreme, energiju i novac. Za mašinom vlada veliki interes stranih investitora.
Akademik prof.dr.Mladen Bodiroža proglašen je JUNAKOM NAUKE za 2017.g
Ove godine dodeljene su i nagrade „Petar baron Rajačić“ za nauku, privredu i inovacije.
Nagrada – plaketa „Petar baron Rajačić“ dodeljena je predsednici opštine Savski venac, Ireni Vujović za podršku razvoju privrede i inovacija
Laureat nagrade „Petar baron Rajačić“ za životno delo je akademik Vukoje Novak – za izniman doprinos čovečanstvu u oblasti medicine, uključujući ogromna dostignuća u naučno-istraživačkoj delatnosti, proširenja naučnih spoznaja, kao i za inovativna, naučna ostvarenja i metode u primeni.
Laureat nagrade „Petar baron Rajačić“ za inovacije je akademik Milorad Matić- za najbolji inovacioni projekat u primeni
U okviru kulturno umetničkog programa „ Novogodišnju zdravicu“ je izveo Dragiša Simić, član Kluba Inovativnih umova Evropske akademije nauka.
Svečanu Skupštinu prenosile su ekipe televizije RTS, Radio Beograda, te dnevne novine Politika.

Predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić otvara svečanu godišnju Skupštinu

 

Svečanoj Skupštini je prisustvovao I vikar Patrijarha Irineja , gospodin Antonije

 

Dodela godišnjih nagrada

 

Snježana baronesa Rajačić – predsednica EAN uručuje Godišnju nagradu za životno delo “Petar baron Rajačić” akademiku dr Vukoje Novaku

 

Obraćanje prisutnima I medijima akademika dr Vukoje Novaka – dobitnika nagrade za životno delo “PETAR BARON RAJAČIĆ”

 

Akademik prof.dr Mladen Bodiroža – proglašen JUNAKOM NAUKE za 2017.g.

 

Akademik Miroslav Minja Nikolić I Snježana baronesa Rajačić- predsednica EAN u društvu Mons. Stanislava Hočevara , beogradskog nadbiskupa