Dec 302018
 

Evropska akademija nauka je 27.12.2018 u velikoj sali opštine Savski venac održala Svečanu godišnju skupštinu na kojoj su prisustvovali brojni članovi i gosti z zemlje,regiona i Evrope.
Ispred opštine Savski Venac, Skupštini EAN su prisustvovali g.Zoran Kocić – zamenik predsednice Opštine i g. Sava Martinović – sekretar Skupštine Opštine. G. Zoran Kocić se prigodnim govorom obratio prisutnima.
Predsednica Evopske akademije nauka izrazila je zahvalnost Opštini za gostoprimstvo, te istakla da se nada još kvalitetnijoj saradnji na različitim projektima u sledećoj godini.
Predsednica Snježana baronesa Rajačić je istakla da je Evropska akademija nauka postala reprezentativan, ugledan I cenjen subjekt nauke, umetnosti, inovacija, te multidisciplinarne podrške u nacionalnom, regionalnom i evropskom domenu.
Evropska akademija nauka je mesto okupljanja za sve one koji imaju šta novo i korisno podariti državi i čovečanstvu, bez obzira na dob, pol, versku I nacionalnu pripadnost.
Izmedju ostalog, Predsednica je naglasila da je znanje ključni faktor u razvoju konkurentnosti privrede, pogotovo u ovoj eri digitalizacije, kad za znanje ne postoje ni prepreke ni granice. Znanje se mora stalno usavršavati. Akademski građani nemaju luksuz predaha, jer u ovo savremeno vreme nauka galopom juri napred. Potrebno je da se radi na aktivnijoj razmeni naučno istraživačkih I praktičnih saznanja I iskustava u ptocesu pristupanja regije EU. Snaga Evropske akademije nauka su znanje i inovacije, a to su danas dva osnovna načela koja pokreću svet.
Akademik prof.dr Mile Petrović podneo je izveštaj o radu Akademije u 2018.g, a potom ga je Skupština usvojila, a akademici prof.dr Mladen Bodiroža i akademik prof. Teodor Simeunović predstavili su Godišnji plan rada za 2019.g.
U toku svečanog dela promovisani su novi članovi Akademije, koji su poneli titulu akademika. To su u Odeljenju nauka Vladimir Stepanovič Kondratenko iz Rusije, Prof.dr Dževad Termiz iz BIH. Dušan Milisavljević u Odeljenju umetnosti, te u Odeljenju inovacija dr Boro Vujasin i dopisni član Slobodan Iljić.
Na Skupstini su dodeljene Godišnje nagrade “PETAR BARON RAJAČIĆ” i to u tri kategorije-
Za Nauku akademik prof.dr Nedeljko Stanković, za Kulturu akademik Miroslava Kojić, te za inovacije akademik Mladen Karić.
Nagradu Junak nauke – HERO OF SCIENCE 2018 poneo je akademik prof. dr Muhammad Abdul Aziz al Baker iz Katara.