Apr 182019
 

Akademici Evropske akademije nauka učestvovali na VII međunarodnom naučnom skupu koji je održan na Evropskom univerzitetu u Brčkom u petak, 5. aprila 2019. godine, kojeg su organizovali Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla, a na temu Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti.
Skup je otvorio rektor, akademik prof.dr Nedeljko Stanković, u prepunom amfitatru Univerziteta.
Ovom skupu odazvalo se preko 250 naučnika i to iz Austrije, Sjedinjenih Američkih Država – Univerzitet Harvard, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Grčke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Italije, Dubai, Katar, Egipat, Severne Makedonije i, naravno, BiH.
Dodijeljena su i priznanja istaknutim pojedincima – naučnim radnicima, kao i naučnim i naučno-istraživačkim institucijama.
Predsednica Evropske akademije nauka, Snježana baronesa Rajačić, primila je priznanje u ime Akademije za poseban doprinos razvoju nauke.
Priznanja su, takodje, dodeljena Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Institutu za opštu i fizičku hemiju Beograd, European Academy of Sciences and Arts Salzburg i dr.
Naše kolege, akademik prof.dr Branko Vučković i akademik prof.dr Vesna Vučković primili su priznanje za poseban doprinos razvoju nauke međunarodnog prava, dok je, akademik prof.dr Dževad Termiz je primio priznanje za poseban doprinos razvoju političkih nauka.
U okviru sekcija i naši akademici održali su veoma zapažena izlaganja na kojima su svoja osebujna naučna i inovativna znanja podelili sa učesnicima skupa. Akademik Mladen Karić održao je izlaganje na temu „ Obrazovanje u cilju primene intelektualne svojime“, dok je akademik Slobodan Iljić održao izlaganje na temu „Bogatstvo proizvode znanje, informacije i inovacije“. Akademik prof dr Branko Vučković i akademik prof dr Vesna Vučković izlagali su na temu „ Pretpostavka nevinosti u Zakoniku o krivičnom postupku Crne Gore“ . Akademik prof.dr Dževad Termiz je izlagao na temu „ Uloga i značaj procesa konceptualizacije u sistemu naučnih istraživanja“. Akademik prof. dr Nedeljko Stanković je izlagao na temu „Modeli prepoznavanja, prevencije i suzbijanja terorističke radikalizacije.“
Skup su pratile brojne TV i novinske ekipe.

Predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić prima Zlatnu plaketu za doprinos razvoju nauke u ime Evropske akademije nauka

Predsednica EAN Snježana baronesa Rajačić i rektor akademik prof.dr Nedeljko Stanković

Snježana baronesa Rajačić u društvu akademika Rohrbacha, ak Al Bakera i ak. Karića

Snježana baronesa Rajačić prima Zlatnu plaketu za doprinos razvoju nauke u ime Evropske akademije nauka

Akademik prof. dr Dževad Termiz i akademik Snježana baronesa Rajačić

Snježana baronesa Rajačić – predsednica EAN i akademik prof.dr Fernando Maldonado Lopes