May 092019
 

U prelepom ambijentu Pestana Palace u Lisabonu održana je konferencija „Inovacije i nauka u cilju mira i tolerancije“ . Veče je bilo posvečeno u čast dokazanog borca za mir akademika prof.dr Muhammada Aziza Al Bakera.
Skupu su prisustvovali predstavnici političkog i kulturnog miljea Lisabona uz delegacije naučnih i inovativnih asocijacija iz celog sveta, te brojnih medija.
Delegaciju Evropske akademije nauka činili su: predsednica Snježana baronesa Rajačić, potpredsednik akademik prof.dr Nedeljko Stanković i koordinator za saradnju sa inostranstvom akademik Mladen Karić.
Skup je otvorio predsednik Inventarium Science iz Lisabona, akademik prof.dr Fernando Maldonado Lopes koji je govorio o velikom značaju ovakvih dešavanja jer samo naukom i inovacijama u službi čovečanstva možemo doprineti boljem i humanijem svetu.
Nakon njega skupu se obratio predsednik WOFP / Svetske organizacije za mir/ Samuel Delgado iz Meksika.
Centralni deo večeri bio je posvećen radu i delu akademika Muhammada Aziza Al Bakera, te je premijerno prikazan film o njegovim najnovijim naučnim, tehnološkim i inovativnim dostignućima u cilju očuvanja mira i tolerancije.
Akademiku Al Bakeru su uručena brojna priznanja i odlikovanja od strane naučnih i inovatorskih organizacija iz celog sveta.
Evropska akademija nauka ga je i pred svetskom publikom predstavila HEROJEM NAUKE za 2018.g. Inače, to najviše priznanje i nagrada su mu uručeni u Beogradu na Godišnjoj svečanoj skupštini EAN 2018.g.
Predsednica Snježana baronesa Rajačić uručila je specijalno priznanje “POVELJU IZVRSNOSTI“ i zlatnu plaketu sa likom Nikole Tesle akademiku prof. dr Fernandu Lopesu zbog značajnog doprinosa svetskom napretku u oblastima nauke, obrazovanja, mira, tolerancije i humanizma.
Predsednik OFEED- a iz Maroka Majid El Bouazzaoui uručio je Snježani baronesi Rajačić, predsednici Evropske akademije nauka pehar i plaketu za međunarodni doprinos u promovisanju mira i tolerancije kroz inovacije i nauku.
Takodje, predsednik Filipino Inventors Society, Sonny Dizon Valenzuela je uručio medalju i Povelju sa titulom Šampiona akademiku Snježani baronesi Rajačić, predsednici EAN za ogroman doprinos promovisanju kreativnosti, inovacija, pronalazaštva i preduzetništva kojim omogućuje bolji kvalitet života i doprinosi humanosti širom sveta.